Sebastiaan Kahle-Schoenaker
Online Doelen Nieuws

Wie is Sebastiaan Kahle? – hoe ben ik gekomen waar ik nu sta?

Hoe ben ik gekomen waar ik nu sta?

“Hoe ben je gekomen waar je nu staat?” Dat is een vraag die ik weleens gesteld krijg als ik praat met ondernemers die zoeken naar een manier om beter vindbaar te zijn in Google.

Ik vind het altijd leuk om daar iets over te vertellen, dus waarom geen blogbericht?

Persoonlijk vind ik het wel fijn om te weten met wie ik een afspraak heb dus dat zou andersom ook kunnen gelden.

Omdat het wel een heel lang verhaal wordt als ik start bij mijn jeugd, heb ik er voor gekozen om de periode na mijn studie, de draad op te pakken.

Na een mooi studentenleven was het de tijd om een baan te zoeken maar eigenlijk wist ik niet goed waar te beginnen. Ik wilde graag een internationale carrière. Ik hou van reizen en het ontdekken van andere culturen leek me prachtig.

Maar ja, kan je dat niet beter doen als je gaat backpacken?

Overgang studentenleven naar bedrijfsleven

In de begin jaren 2000 was het op zich niet heel moeilijk een baan te vinden. Het internet stond nog in haar prehistorische schoenen dus sites als monsterboard bestonden nog niet. Via een uitzendbureau heb ik me aangemeld bij een traineeship van Postbank op de afdeling Beleggen.

Omdat er veel aanmeldingen waren, werd er een soort Idols sollicitatie procedure gestart.

Uiteindelijk werd ik naast 5 andere uitgekozen om te beginnen met een interne studie beleggen. Het doel was om als beleggingsspecialist klanten te helpen met het plaatsen van aandelen- en optieorders.

Het was een boeiende wereld waar ik naast het beleggen ook voor het eerst leerde te verkopen. Targets werden afgesproken en daarmee leerde ik onder druk te kunnen werken.

Ik had het spelletje na verloop van tijd door en mijn verkoopcijfers waren prima, was dit het dan?

Terug naar de roots….Apple

Na een periode van 1,5 jaar uitvinden wat ik wel leuk vond, kwam ik een vacature van Mac Support, het latere iCentre en nog latere Amac, tegen.

Ze zochten verkopers voor in de winkel met affiniteit met Mac. Dat was mooi want dat had ik. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf en die werkte met Mac. Dus dezelfde dag een contact gezocht en ik mocht op gesprek komen.

Na een prettig gesprek werd ik aangenomen. Mijn liefde voor Apple is hier nog groter geworden. In die tijd kwam Apple als merk sterk op. En hoe gaaf is het als je die groei mee kan maken. Wat dacht je van bijv. de introductie van de iPhone of iPad.

Een iPod als telefoon dat was echt wel een dingetje. Vanuit Apple werd alles strak geredigeerd. Zelfs wij, als Premium Resellers, wisten nooit wat er gelanceerd zou gaan worden.

Apple Keynotes waren echt een evenement. Want wat had Steve te melden. One more thing…

Met collega’s de Apple Keynote volgen, niet in Cupertino, nee, in Uitgeest. Pizza’s en bier werden besteld en vol spanning wachten wat komen gaat.

In die periode werd het merk Apple groot bij een breed publiek. Niet alleen bij artiesten, mensen uit de grafische wereld, wetenschappers en mensen uit de video-industrie, nee het werd mainstream en hip.

Het internet werd steeds belangrijker en zoekmachines als Ilse, Altavista werden gelanceerd. De internetbubbel werd steeds groter en groter.

iCentre bleef niet achter met een eigen webshop. Daarnaast was er nog het label mail-a-mac. Een label voor pro-users die via een website wilde bestellen. En ook daar werd een webshop voor gebouwd.

Om die verandering kracht bij te zetten werd er een e-commerce Manager gezocht. Axel Wessels werd aangenomen om voor de labels mail-a-mac en iCentre webshops goed neer te zetten.

Er waren dus Fte’s nodig en ik wilde daar graag deelgenoot van zijn. Internet had zeker de toekomst. Axel had ervaring, ik kon veel van hem leren en daar wilde ik gebruik van maken.

De eerste stappen in de online wereld smaakte naar meer. Ik wilde zelf uitzoeken hoe het allemaal zat. Dus waarom dan niet je eigen website bouwen.

Meer en meer leerde ik de mogelijkheden van het web te zien.

Ik zag het als een groot stageproject met in mijn achterhoofd de wens om daar een bedrijf mee te starten.

Mooi moment voor een nieuwe koers

Apple iCentre ging uiteindelijk failliet en dat was voor mij het teken om van start te gaan met mijn eigen bedrijf. De kennis en ervaring die ik had opgedaan wilde ik graag in de praktijk brengen.

Zo’n stap in het diepe maak je niet zomaar. Daar gaat echt wel even wat tijd overheen.  Gelukkig dat mijn goede vriend, Jan Reneman, aanbood mij te helpen. Hij kende de klappen van de zweep als ondernemer. Daarnaast had hij veel ervaring als coach.

Dankzij hem en de uren lange sessie bij hem aan tafel is het bedrijf ontstaan. Ik wilde een bedrijf neerzetten dat een meerwaarde zou bieden. Maar hoe komt dat tot uiting?

Ik wilde dat het meer dan vakinhoudelijk zou zijn. Vanuit de gedachte dat ik een verlengstuk van het bedrijf wordt. Eerlijk, transparant met de wil om vanuit vertrouwen ‘samen’ te werken.

In deze periode leerde ik mijzelf goed kennen, wat waren mijn zwakke punten en wat mijn sterke. Intensieve en leerzame periode waar een hechte vriendschap uit is ontstaan.

Vandaag de dag hebben we nog wekelijks contact.

Het Resultaat van de sessies

Omdat ik veel te maken heb gehad met online bureaus wist waar ik van meerwaarde zou kunnen zijn. Dat zat vooral in het nakomen van afspraken. Heel simpel, maar toch worden afspraken niet goed nagekomen.

In deze beginfase pakte ik alles aan en bood ik diensten aan zoals:

Tijd om te specialiseren

Na verloop van tijd wilde ik me graag specialiseren in hoe hoger te komen in Google met SEO, SEA en Conversieoptimalisatie.

Ik ben opleidingen gaan volgen bij dé specialisten in het veld. Online Dialogue (CRO), The Blueprint Training (Ryan Stewart) en Google.

Lees hier meer over de opleidingen en specialisaties van Onine Doelen

Het geleerde bracht ik gelijk in de praktijk en zo heb ik de afgelopen 8 jaar het bedrijf gebouwd zoals het nu is.

Met West-Friese normen en waarden beloof ik geen gouden bergen. Je krijgt bij mij kennis, ervaring en iemand die van hard werken houdt. Daarnaast kom ik mijn afspraken na, daar mag je op vertrouwen.

Boekentips

Als vader van 2 opgroeiende kinderen is het een druk bestaan. Als er wat tijd over is vind je me op de racefiets. Ook speel ik graag flamencogitaar en hou ik van lezen. Meestal non-fictie.

Een blogbericht over Sebastiaan is niet compleet zonder boeken. Het lezen van boeken geeft mij vaak inspiratie en het biedt mij de kans om dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Omdat ik deze boeken met veel plezier heb gelezen heb ik ze voor je op een rijtje gezet.

Ik hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft als ik.

Een boekenlijstje dus met de volgende onderwerpen:

  • Consumentenpsychologie
  • Persoonlijke Ontwikkeling / Ondernemerschap
  • Filosofie

Consumentenpsychologie

Think, fast and slow

Is een boek van Nobelprijs winnaar Daniel Kahneman over de werking van ons brein. Na het lezen van dit boek werd me duidelijk dat we geen rationele wezens zijn maar emotionele wezens die rationaliseren.

Heeft geeft ook aan dat de Robert Cialdini één gedeelte onder de loep neemt en ons brein 2 systemen kent. Boeiend boek.

Ons feilbare denken Daniel Kahneman

Invloed – Robert Cialdini’s

Goed boek dat dieper in gaat over hoe je invloed kan uitoefenen op een beslissing die mensen maken.

Invloed – Robert Cialdini

Volkomen onlogisch – Dan Ariely

Dit is een wat taaier boek maar zeker de moeite waard. Het is meer een wetenschappelijk boek dat je meeneemt in onderzoek, uitkomst en inzicht over beslissingen die mensen nemen.

Volkomen onlogisch

Persoonlijke ontwikkeling / Ondernemerschap

Steve Jobs, de biografie – W. Isaacson

Wie kent hem niet, Steve Jobs. De man achter de iPad, iPhone, Macs. Prachtig boek over een visionair de wereld zoals hij vandaag de dag is, compleet veranderd heeft.

Dit boek mag niet ontbreken in je boekenkast als je wilt weten wat leiderschap met je doet. Met recht een briljant boek en een aanrader om te lezen.

Steve Jobs de biografie – W. Isaacson

Think and Grow Rich – N. Hill

Dit boek heeft me ogen geopend als het gaat om je denkkracht. Als je echt iets wil dan kan je dat. Blijf positief denken en denk beeldend in wat je wil bereiken.

Persoonlijk miste ik in dit boek de koppeling naar actie. Het is goed om positief te blijven denken maar kom ook in actie. Dat doe je door je gedachte om te zetten in actie. Zo komt het in beweging.

Je krijgt te maken met tegenslagen, het is de kunst om deze tegenslagen te zien als lessen en er van te leren in plaats van een slachtofferrol aan te nemen dat het je allemaal overkomt.

Think and Grow Rich – N.Hill

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Echt een klassieker die je in de kast moet hebben staan als je wil groeien in leiderschap en ondernemerschap. Praktisch boek wat mij echt aan het denken heeft zet.

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Wat wel werkt – Alan Seale

Dit boek heb ik echt binnen 2 dagen uitgelezen. Duidelijk beschreven boek die je een spiegel voor houdt. Maar ook de oplossingen aandraagt om te groeien als persoon. Een manier om echt in je kracht te gaan staan om je talenten te ontwikkelen.

Wat wel werkt – Alan Seale

Grip – Rick Pastoor

Soms krijg ik de vraag: “Hoe doe je dat 2 bedrijven runnen, jong gezin, bloggen, wielrennen, etc.”

Naast een gezonde dosis energie, heeft dit boek me op het juiste pad gezet. Heel praktisch toepasbaar en het maakt niet uit welk beroep je uitoefent. Je hebt er altijd wat aan.

Rick neemt je mee op hoe je dit stap voor stap kan integreren en het je eigen kan maken. Niet een systeem wat je kopieert maar het ontwikkelen van jouw eigen systeem.
Voor mij werkt dit echt super! Zonder grip, heb ik geen grip meer op de dingen waar ik grip op kan uitoefenen

😉


Dit boek heeft mijn manier van werken compleet veranderd.

Grip – Rick Pastoor

Filosofie

Stoïcijnse levenskunst – Miriam van Reijen

Hoe dacht Seneca of Marcus Aurelius over het leven. Wat kan ik leren van een Stoïcijnse benadering. In mijn geval…. Veel, heel veel.

Stoïcijnse levenskunst – Miriam van Reijen

De essentie van Spinoza – Maarten van Buuren

Spinoza is één van onze grootste denkers geweest. Ik ben begonnen aan zijn Ethica. Om dat te lezen zou ik echt eerst een studie Filosofie moet gaan volgen en dan is het nog maar de vraag of ik het ga begrijpen.
Maarten van Buuren heeft met de essentie van Spinoza een boek geschreven waarvan de titel het onderwerp al verklapt. In begrijpelijke taal wordt dit uitgelegd.
Wat heb ik er van geleerd. Vooral de natuurwetten en het belang daarvan. Ook in het dagelijks leven, sterker nog, juist in het dagelijks leven.

De essentie van Spinoza – Maarten van Buuren

Ik hoop hiermee, de lezer, jij dus wat meer inzicht te hebben gegeven over wat je mag verwachten als je met mij samen gaat werken.

Heb je vragen over hoe ik je kan helpen met SEO of SEA?
Maak een afspraak en we gaan het er over hebben.
Sebastiaan Kahle-Schoenaker