Sebastiaan Kahle-Schoenaker
Zoekmachine Optimalisatie

Hoe komt mijn website bovenaan in google in 2023?

Hoe komt mijn website bovenaan in Google?

Lees duur: 10 minuten.

Leuk dat je dit artikel hebt gevonden. Hoe bereik je potentiële klanten? Juist, door bovenaan in Google te staan.

Maar hoe komt je website bovenaan in Google, hoe hoog sta ik in Google? Allemaal vragen die je kan hebben en in dit artikel leg ik je het uit. Dus de moeite waard om te blijven lezen!

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. De vraag is waar voor je kiest, korte termijn, lange termijn of een mix van deze twee.

Verschil tussen SEA en SEO, wat zien we in Google?

Om je website bovenaan in Google te krijgen, is het eerst van belang om te weten wat er wordt getoond in de Google zoekmachine, de zogenaamde ‘zoekresultaten’.

Deze zoekresultaten zijn onder te verdelen in 2 types (zie afbeelding)

Google Advertenties

Nadat je een zoekopdracht doet in Google worden er in 99% van de gevallen advertenties bovenaan de pagina getoond.hoe hoog sta ik in Google. Je komt dus met Google adverteren bovenaan te staan.

Bedrijven betalen voor deze advertenties aan Google op het moment dat je erop klikt. De prijs van een klik op de advertentie hangt af van wat de Google-veiling aangeeft als prijs in combinatie met wat het bedrijf wil betalen voor een klik. In dit blog artikel leg ik meer uit over de kosten

Weet jij voor wie je content maakt?

Je wil graag dat de mensen die je website bezoeken ook klant worden, maar passen deze mensen wel in je doelgroep en heb je de tekst wel geschreven voor die doelgroep. Wie zijn die mensen, wie is je doelgroep.

Wie is jouw ideale klant, met wat voor type persoon of bedrijf wil jij graag samenwerken?

Waar houdt deze persoon van en waar is hij of zij online actief? Allemaal vragen die passen bij de buyer-persona’s.

Organische Zoekresultaten

Onder de Google advertenties worden de websites getoond zonder advertenties. Deze resultaten worden ook wel organische zoekresultaten genoemd.

Sites die goed gevonden worden door zoekmachines voldoen aan deze 3 punten.

 • Een website die goed gebouwd is
 • Pagina’s die je doelgroep aanspreekt
 • Linkjes naar je website

Deze 3 dingen zijn van belang om je website te laten ranken in een zoekmachine. Ook dient de website aangemeld te zijn zodat als Google langskomt met een crawler, de toestemming heeft om je website mee te nemen.

Waar staat mijn website in Google

Met Google Search Console kan je achterhalen waar jouw website staat in Google. Google Search Console geeft je veel informatie die je goed kan gebruiken bij het verbeteren van je bestaande pagina’s.

Wat is het verschil tussen organisch en advertenties?

Als we spreken over organische zoekresultaten of Google advertenties dan spreken van 2 van de 7 online kanalen waar een bezoeker uit vandaan kan komen.

Het grote verschil tussen de Google Ads en SEO is tijd en positie binnen de zoekresultaten. De eerste 4 plaatsen zijn zoals je eerder hebt kunnen lezen Google advertenties.

Naast de positie in de zoekresultaten is er de factor tijd. Voordat je mooie resultaten ziet uit zoekmachine optimalisatie, gaat er een periode overheen. Het is dus een lange termijn investering. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden voordat Google je website op de juiste manier heeft gerankt.

Met een programma als Google Search Console kan je controleren hoe uw website wordt gevonden in de Google en waar je op gevonden wordt.

Lees hier meer over de 4 fases van Zoekmachine optimalisatie

Bovenaan in Google met Zoekmachine optimalisatie - SEO

Hoe kom ik bovenaan in Google

Als een website wil laten ranken heb je dus 3 factoren nodig:

 • Goed gebouwde website
 • Pagina’s die een doelgroep aanspreken
 • Linkjes van relevante website

Zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel als het gaat om de juiste bezoeker naar je website te krijgen die ook wat gaat doen.

Vindbaarheid in Google met de juiste zoekwoorden naar de juiste producten of diensten is zeker in deze tijd enorm belangrijk. Veel socialmedia kanalen zijn vluchtig en de content is met een uur verdwenen uit de feed.

Bij zoekmachine optimalisatie blijft de data bestaan en de content kan na verloop van tijd aangepast worden. Het grote voordeel is dat mensen zelf een zoekopdracht plaatsen dus de intentie is heel anders. Met andere woorden SEO loont zeker op de langere termijn en je website komt vaak bovenaan in Google te staan met bepaalde pagina's.

Welke SEO onderdelen zijn belangrijk?

Als je website wordt geranked dan wil vervolgens deze rankings verbeteren. Waar begin je mee?
Het SEO proces kent 5 onderdelen:

 • Technische SEO
 • Zoekwoord onderzoek
 • On page Optimalisaties
 • Content Management / Creatie
 • Linkbuilding

Technische SEO

Met Technische SEO kijk je naar de bouw van de website en de url’s. Denk daarbij aan:

 • Sitemaps
 • Robot.txt
 • Indexering
 • Status codes

Zoekwoord onderzoek

Met zoekwoord onderzoek ga je zoekwoorden zoeken bij de dienst of product dat je aanbiedt. Daarnaast kijk je naar hoe je relevantie aan de pagina toe kan voegen met behulp van secundaire zoekwoorden.

Met die zoekwoord onderzoek breng je ook de intentie van het zoekwoord in kaart en koppel je dat aan het salesproces.

Wil je meer weten over een zoekwoordonderzoek? Lees dan dit bericht over hoe je een zoekwoord onderzoek uitvoert.

On Page Optimalisaties

On Page Optimalisaties zijn verbeteringen die je aanbrengt op de pagina zelf. Denk daarbij aan:

 • Pagina titel met pakkende titel
 • Meta description (geen ranking factor maar wel goed voor het aantal kliks)
 • Pagina headings (h1 – h4)
 • Aantal woorden per pagina

Content Management / Creatie

Met Content management ga je op basis van bestaande pagina’s en nieuwe pagina’s content creeren wat past bij het zoekwoord. Daarnaast ga je kijken welk pagina’s goed ranken bij concurrenten en welke zoekwoorden daar bij passen om vervolgens deze content te verbeteren zodat je boven je concurrenten uit komt.

In dit uitgebreide blogbericht over contentmarketing laat ik je zien hoe je daarmee kan scoren.

Linkbuilding

Als alle bovengenoemde punten goed staan kan je beginnen met linkbuilding. Pagina’s voorzien van linkjes van andere relevante websites met een hoge domein rating.

Heb je behoefte aan meer SEO kennis of een combinatie van SEO kennis en aansprekende teksten schrijven dan kunnen onderstaande trainingen precies op het juiste moment komen.

Als je pagina’s heb die niet goed geranked worden noteer die dan ook en zet daar zoekwoord bij dat bij de pagina hoort.

Tool: Ubersuggest

Hoe krijg ik mijn website bovenaan bij Google
5 SEO tips en tools

Je kan natuurlijk zelf al heel veel doen om goed gevonden te worden en je site hoger in de rankings te krijgen. Hieronder vind je 5 tips + bijbehorende tools.

1. Begin met een zoekwoord onderzoek

Als je al een website hebt begin dan met het opzoeken van bestaande pagina’s en onderzoek hoe je pagina gevonden wordt. Is dit met het juiste zoekwoord of moet dat een andere zijn. Doe dat met al je pagina’s die voor jou belangrijk zijn.

Zet de uitkomsten vervolgens in een Excel of Google Sheet document.

Als je pagina’s heb die niet goed geranked worden noteer die dan ook en zet daar zoekwoord bij dat bij de pagina hoort. Belangrijk is hierin ook de long tail zoekwoorden mee te nemen. Wil je meer weten over zoekwoorden en een zoekwoord onderzoek lees dan dit artikel over zoekwoorden

Tool: Ubersuggest

2. On Page Optimalisaties

Met deze zoekwoordlijst heb je een mooi overzicht van pagina’s die verbetert kunnen worden. Nu kan  je vervolgens op de pagina zelf verbeteringen aanbrengen. Bij on page verbeteringen ligt de focus op:

 • Pagina titels
 • Pagina headings
 • Meta omschrijvingen

Zorg dat je de zoekwoorden verwerkt in deze onderdelen. Zo geef je de zoekmachine te kennen dat dit de onderwerpen zijn die besproken worden.

Een groot gedeelte van de website zijn gebouwd in WordPress. De plugin van Yoast is een uitstekende plugin om deze onderdelen aan te pakken.

Tool: Yoast WordPress plugin

3. Content Management / Creatie

Zoekwoorden toevoegen aan de tekst

Nu we bezig zijn op de pagina is het goed om gelijk de tekst aan te pakken. Met Yoast kun je ook kijken naar de leesbaarheid van de pagina, zoekwoord dichtheid en aantal woorden.

Aantal woorden per pagina

Daarnaast is het goed om bij concurrenten na te gaan hoeveel woorden zij gebruiken op de specifieke pagina. Deze pagina zoek je vervolgens op in de zoekwoord dichtheid tool van SEO Book. Met deze tool kan je achterhalen hoeveel woorden er op de website van de concurentie wordt gebruikt. Jij wil natuurlijk meer relevante content aanbieden zodat je de bezoeker nog beter kan informeren.

Tool: Zoekwoord dichtheid van SEObook

Klaar is Kees!!

Vervolgens werk je de aandachtspunten van Yoast verder af zodat het bolletje op groen komt te staan. Perfect! Het is je gelukt om een pagina SEO vriendelijk af te ronden. Gefeliciteerd!!

Ik hoor je denken…..Yes, dat was het dan het is goed zo. Maar….

4. Een eigen filmpje toevoegen aan het bericht

Het klinkt misschien heel spannend, een eigen video toevoegen en dat is het ook. Maar hoe rijker de relevante content is hoe beter.

Als je een filmpje wilt maken dan kan dat in de meeste gevallen heel goed met je smartphone. De camera’s hebben een dusdanige kwaliteit dat je Full HD een film kan schieten.
Dat filmpje kan je vervolgens ook nog eens op Youtube zetten. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.

Het is goed om de bezoeker kennis te laten maken met de mensen achter de website en daar leent video zich uitstekend voor. Het is misschien even een stap….maar het werkt.

Nadat je dit hebt gedaan ben je er bijna. Het wordt nu tijd om je geweldige pagina vol met relevante informatie te promoten….. Linkbuilding dus.

5. Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk SEO onderdeel dus het aantal linkjes dat naar jou wijst is heel belangrijk. Om dit zelf te doen blijft een lastig onderdeel want de kwaliteit van de site is ook erg belangrijk.

Wat je zelf kan doen is je netwerk in zetten door ze te vragen of ze een link willen plaatsen op hun website. Veelal zijn je relaties op één of andere manier relevant voor jou business maak daar gebruik van en vraag ze een linkje te plaatsen.

Bovenaan in Google met Google Ads

Google Ads is het advertentieprogramma van Google en op basis van een veilingsysteem ga je met je online concurrenten bepalen wie er bovenaan in Google komt te staan als iemand een zoekopdracht doet. Hieronder een filmpje hoe het werkt.

Om je een goed beeld te geven van hoe advertenties worden gerangschikt voordat ze zichtbaar zijn bekijk het onderstaande filmpje.(2.28 minuten)

Zoals ik al eerder zei: “Het is onmogelijk om altijd bovenaan te staan in de Google zoekresultaten met je website” maar je kan wel stellen dat Google Ads werkt.

Google Ads is een winstgevende manier om bovenaan in Google te komen staan.

Hoe zorg je voor kwaliteit van je Google Ads Campagne

Ook hier is weer een mooie proces te maken van je Google Ads campagne:

 • Opzet Google Ads campagne
 • Monitoren Google Ads campagne
 • Optimaliseren van je Google Ads campagne

Opzet Google Ads Campagne

Bij de opzet van een Google Ads campagne ga je doormiddel van zoekwoord onderzoek, zoekwoorden vinden met zoekvolume en een lage kosten per klik. Daar maak je vervolgens een campagne mee aan met bijbehorende adgroups, ad teksten, etc

Monitoren Google Ads Campagne

Bij de opzet van een Google Ads campagne ga je doormiddel van zoekwoord onderzoek, zoekwoorden vinden met zoekvolume en een lage kosten per klik. Daar maak je vervolgens een campagne mee aan met bijbehorende adgroups, ad teksten, etc

Optimaliseren Google Ads Campagne

Deze bevindingen verwerk je in de campagne of je stelt een a/b test in om het gewenste resultaat te meten. Je zoek naar termen die wel belangrijk zijn voor je account maar nog niet toegevoegd zijn, om deze vervolgens in een campagne te verwerken.

Conclusie

Je website bovenaan in Google kan je doen met 2 opties:

 1. Zoekmachine optimalisatie (SEO)
 2. Google Ads

Met beide opties kan je gerichte bezoekers naar je site krijgen. Het verschil zit hem vooral in de factor tijd. Ads staan snel live terwijl SEO gemiddeld 3 maanden duurt voordat het goed is opgenomen in de zoekmachine. Het zijn 2 verschillende disciplines waar kennis voor nodig is om het uit te voeren. Je kan een hoop zelf al doen, maar wil je echt scoren dan zul je kennis moeten halen. Dat kan bijvoorbeeld via een SEO Training. Het is natuurlijk ook mogelijk een SEO specialist inhuren. En lees hier waar je op moet letten als je een SEO specialist zoekt.

Heb je vragen over hoe ik je kan helpen met SEO of SEA?
Maak een afspraak en we gaan het er over hebben.
Sebastiaan Kahle-Schoenaker